Onze sponsor

    

 

Wolvega - In de tijd dat er in sporthal Lindenoord werd gespeeld, was het voor de badmintonners dringen geblazen om een baan te krijgen. De Wolvegaster badmintonvereniging De Griffioen had te maken met absolute weelde.

Die tijd is allang voorbij. Maar ondertussen staat De Griffioen wél voor een unieke prestatie.

'We willen wel groeien'

In de hoogtijdagen kende De Griffioen ruim honderd leden. Het ledenaantal circuleert nu telkens rond de 65. De Griffioen is met haar badmintonafdeling geen grote vereniging. Niet in Weststellingwerf en ook niet in de badmintonwereld. Voorzitter Etiënne Hoogma is best tevreden met het constante ledenaantal. ‘Het verloop van opzeggingen en nieuwe aanmeldingen is behoorlijk in evenwicht. Maar natuurlijk willen we wel groeien’, zegt hij.

'We willen ons meer profileren'

De Griffioen was jaren -zoals Hoogma het zegt- een ‘stille vereniging’. Waar sportclubs uit de gemeente met oliebollen, koek en kalenders langs de deuren gaan, is de Griffioen altijd naar binnengekeerd geweest. Die koers wijzigt onder het huidige bestuur. Hoogma: ‘De handbal- en volleybalafdeling van De Griffioen gingen wel langs de deuren. Wij lieten ons niet zien. Dat moet anders. Wij willen ons meer profileren. Dit doen wij onder andere in samenwerking met Buurtsport Weststellingwerf en het verzorgen van badmintonclinics bij sportactiviteiten die zij organiseren. Denk bijvoorbeeld aan de sporttour in de laatste voorjaarsvakantie en het geven van een clinic tijdens de gymlessen.’

Stokpaardje

De badmintonvereniging moet aantrekkelijk worden. Daarvoor heeft De Griffioen een uitstekend stokpaardje gevonden, of eigenlijk gekregen. In Wolvega woont de badmintonfamilie Ching. Vader Le-Tjong speelde in zijn actieve carrière altijd op een behoorlijk niveau. Met de geboorte van zijn kinderen legde hij zijn racket neer en besmette zijn twee zoons Marc (16) en Victor (14) en dochter Sophie (13) met het badmintonvirus. ‘Ze zijn begonnen met voetbal, maar bij ons hing altijd een shuttle aan het plafond. Konden ze leren slaan. Bij De Griffioen zijn ze op badminton gegaan en dat vonden ze leuker dan voetbal’, zeg Ching.

  

 

Regionale Hoofdklasse

Met de drie jonge Chingen in de gelederen beschikt De Griffioen over potentiële toppers. Samen met Rianne van der Hart (15) uit Grou speelden zij met De Griffioen in de regiocompetitie in de eerste klasse voor senioren. Hiervoor kreeg het talententeam van De Griffioen niet voor niets dispensatie, want het viertal greep maar net naast promotie naar de Hoofdklasse. Als het mee zit -die kans wordt binnen De Griffioen groot geacht- komt de ploeg volgend seizoen alsnog uit in de regionale Hoofdklasse. Vaak is het geval dat niet alle verenigingen willen promoveren naar de Hoofdklasse of dat ze zich terugtrekken. De Griffioen staat dan op pole position.

Succestrainer

Het succes is een verdienste van trainer Wouter van den Hoogen (63). De door de wol geverfde oefenmeester beschikt over de hoogste trainerspapieren en is nu bondstrainer bij de Badminton Academy in Heerenveen. Daar trainen dagelijkse alle noordelijke talenten die het in zich hebben om in ieder geval de Nederlandse top te bereiken. Bij de Academy heeft Van den Hoogen onder meer de Ching-talenten en Van der Hart onder zijn hoede.

Spelers van zelfde niveau

De Griffioen-talenten trainen tien uur per week. Eén keer in de week traint Van den Hoogen het Griffioen-team in de Nije Steense. Ook de overige jeugdleden krijgen periodiek training van hem. Van den Hoogen is door Ching gestrikt. ‘In het verleden heeft De Griffioen een paar goede spelers gehad, maar dat waren eenlingen. Als zij op hun topniveau zaten, konden ze in Wolvega geen kant meer op. Wil je competitie spelen, moet je mensen hebben van hetzelfde niveau’, zegt Ching. ‘Nu heeft De Griffioen drie goede spelers tegelijk en dat zijn toevallig drie kinderen van mij. We hadden de keuze om naar een grotere vereniging te gaan, maar daarvoor moet je reizen. Toevallig kwam Sanne ook beschikbaar en kregen we de kans om hier met Wouter als trainer het team op te zetten. De vereniging wilde graag meewerken en stelt de faciliteiten beschikbaar.’

'Dit niveau vasthouden'

Hoogma vult aan: ‘Als vereniging hopen we dat mensen naar dit team komen kijken, ze getriggerd worden en ook bij ons komen badmintonnen. Wij willen dit niveau vasthouden. Dat kan alleen maar met het opleiden van nieuwe talenten, die het stokje kunnen overnemen. Belangstellenden die lekker op hun eigen niveau willen komen badmintonnen, zijn natuurlijk ook welkom.’

Goud in handen

Gijs Polmans (14) uit Nijeveen is daar een goed voorbeeld van. Hij traint al met de groep mee en sluit in het nieuwe competitieseizoen aan bij het team. Volgens Van den Hoogen heeft De Griffioen met de vijf talenten goud in handen. ‘Alle spelers die bij mij op de Badminton Academy zitten, kunnen de Nederlandse Eerste Divisie en Eredivisie (het hoogste badmintonniveau van Nederland, red.) halen. Maar de toekomst is moeilijk te voorspellen. Je weet niet wat op hun pad komt. Voor hetzelfde geld ontmoeten ze een leuke meid en is het afgelopen’, zegt Van den Hoogen.

'In Wolvega is nog nooit zo hoog gespeeld'

Wat Van den Hoogen en Ching betreft, kan De Griffioen haar talenten nog zo’n drie á vier jaar behouden. Van den Hoogen, Ching en Hoogma verwachten dat ze met De Griffioen de landelijke vierde klasse kunnen bereiken, als het meezit over twee jaar al. Dat is een unicum. Voor de club, maar net zo goed voor Weststellingwerf. ‘In Wolvega is nog nooit zo hoog gespeeld’, beseft Hoogma. ‘Het zou uniek zijn.’